fbpx
fred nyberg slamavskiljare

Hur Fred Nyberg satte en ny standard för slamavskiljare

Avloppspodden är FANN:s nya satsning för att öka den allmänna förståelsen för hur avlopp fungerar. I premiäravsnittet träffar vi vår grundare Fred Nyberg – mannen som etablerade en ny europastandard för slamavskiljare. Det här är hans historia. 

Programledare Jacob Vastamäki presenterar Fred Nyberg som en legendar. En benämning som inte på något sätt är överdriven, få människor har haft större inverkan på avloppsbranschen än Fred Nyberg. 

Avloppskarriären inleddes med doktorandstudier vid KTH. Men det var först när han via en amerikansk kollega upptäckte en ny lösning för markbaserad rening och slamavskiljare som genombrottet skedde. En vidareutveckling av INDRÄN-teknikens slamavskiljare intresserade snart svenska kommuner och senare även den europeiska marknaden. Faktum är att Freds slamavskiljare på sikt skulle bli en ny europastandard. En storsäljare var född. 

Hur spelade egentligen chokladägg in i utvecklingen av FANN:s slamavskiljare? Hör hela Fred Nybergs historia i första avsnittet av Avloppspodden här! 

Så fungerar FANN – läs mer om markbaserad rening

Fler nyheter

I april byter vi på huvudkontoret lokaler!

Med FANN Tool kan du som är FANN Auktoriserad Partner enkelt skapa typritningar till dina jobb helt själv.

Entreprenörseftermiddag om små avlopp 14 mars i Sundsvall. Välkommen till en eftermiddag för dig som är grä...