fbpx
Markbaserad

ENSKILT AVLOPP SOM FUNGERAR

Markbaserad rening eller minireningsverk?

  PRESSMEDDELANDE   Ny studie visar att markbaserad rening fungerar över lång tid och uppfyller alla krav på skyddsnivå med klar marginal.

Kostnadsjämförelse

Totalkostnad i kronor jämfört mellan markbaserad rening och minireningsverk över en beräknad livslängd på 20 år inklusive avloppsanläggning, slamtömning samt drift- och underhåll. Grävarbete och installation ingår inte eftersom det beror på var fastigheten ligger och hur marken ser ut.

Normal skyddsnivå

80000 kr
225000 kr

Hög skyddsnivå

155000 kr
225000 kr

När vi på FANN pratar med fastighetsägare som precis fått ett föreläggande om att åtgärda sitt befintliga enskilda avlopp eller planerar att bygga nytt, väljer majoriteten att avstå ett minireningsverk om de själv får möjligheten att välja.

Istället ser fastighetsägarna flera stora fördelar med markbaserad rening som ofta bara kräver en enkel egenkontroll en gång per år. Att slippa återkommande dolda kostnader för ett löpande serviceavtal, vilket minireningsverken kräver, är något de helst också gärna undviker. Det blir verkligen en ”aha”-upplevelse att upptäcka att det finns kostnadseffektivare och mer rimliga alternativa lösningar. När man förstår att markbaserade anläggningar ofta renar bättre och med en lägre investering, blir det enkelt att göra ett miljösmart val.

Genom att analysera avloppsanläggningar i drift under lång tid kan vi bevisa att markbaserad rening både är driftsäker och fungerar utmärkt. Rapporten om markbaserad rening talar för sig själv och är tredjepartsgranskad.

IVL Svenska Miljöinstitutet
Rapporten om markbaserad rening är granskad av IVL Svenska Miljöinstitutet
en helt oberoende tredje part.
IVL Svenska Miljöinstitutet
Forskning som gör skillnad

Miljösmart markbaserad rening jämfört med minireningsverk

Egenskap
Markbaserad rening
Minireningsverk
Klarar både WC- och BDT-vatten
Klarar normal skyddsnivå
Klarar hög skyddsnivå
Klarar miljöskydd
Klarar hälsoskydd*1
Inbyggd efterpolering
Kräver inte serviceavtal
Få eller inga rörliga delar*2
Minimalt underhåll
Enkel egenkontroll
Inga dolda avgifter*3*4
*1 Minireningsverk behöver ofta kompletteras med efterpolering, en typ av efterföljande markbaserad rening, för att klara hälsoskydd.
*2 Minireningsverk har flera rörliga delar och inbyggd teknik.
*3 Vid markbaserad rening och hög skyddsnivå installeras en enhet för fällningsmedel inomhus. Kostnaden ligger på ca 900,- kr per person och år. Vid normal skyddsnivå behövs inget fällningsmedel alls.
*4 Minireningsverk med serviceavtal ligger ofta på en löpande kostnad om ca 5000 kr per år, dvs ca 100 000 kr på en beräknad livslängd om 20 år utöver kostnaden för minireningsverket samt installation. Minireningsverk kräver ofta en större genomgång vart 5 till 10 år vilket ofta tillkommer utöver kostnaden för serviceavtalet.

Exempel på avloppsanläggningar för markbaserad rening

Markbaserad markbädd vid lerig mark

  • För ett eller flera hushåll
  • Lämplig vid lerig mark
  • Renar BDT och WC+BDT
  • Klarar både normal eller hög skyddsnivå
  • Naturlig passiv reningsprocess med få rörliga delar
  • Kan installeras med teleskoplock för plan installation

Markbaserad infiltration vid jordig/sandig mark

  • För ett eller flera hushåll
  • Lämplig vid mark av sand/jord
  • Renar BDT och WC+BDT
  • Klarar både normal eller hög skyddsnivå
  • Infiltration på liten yta
  • Kan installeras med teleskoplock för plan installation

Vanliga frågor och svar om markbaserad rening

Vad menas med passiv markbaserad rening?

Markbaserad passiv rening innebär att vi efterliknar hur naturen tar hand om föroreningar. Först går avloppsvattnet genom en slamavskiljare eller trekammarbrunn som separerar tunga partiklar och lätta partiklar, som t ex fekalier, fett och toalettpapper. Efter slamavskiljaren går det slamavskilda vattnet vidare till en infiltration eller markbädd. I båda fallen renas först vattnet genom biomoduler (INDRÄN-moduler) i vilka naturen av sig själv bygger upp en biohud som ”äter upp” föroreningar. När det renade vattnet passerat INDRÄN-modulerna, går det vid infiltration vidare genom befintliga jordlager. Vid markbädd består marken oftast av lera,  där vattnet inte kan gå vidare genom befintliga jordlager, utan man låter istället avloppsvattnet passera genom en horisontell sandbädd, för att slutligen leda det renade vattnet till ett dike eller annan recipient.

Processen fungerar på samma sätt oavsett om avloppssystem avser BDT eller WC+BDT med normal skyddsnivå. Vid WC+BDT med hög skyddsnivå vill man även rena fosfor, kväve och organiskt material (BOD). Därför tillför man fällningsmedel som binder orenheterna redan i slamavskiljaren. Doseringen av fällningsmedel sker automatisk med enheter EkoTreat WiFi som vid behov kan styras på distans, t ex för att ändra antal personer. Enheten larmar när det är dags att byta ut dunken med fällningsmedel. Både enhet och dunken med fällningsmedel förvaras inomhus i en icke aggressiv miljö.

Måste jag ha ett minireningsverk?

Det är inte alls nödvändigt. Vad vi känner till finns det egentligen inget tillfälle där inte markbaserad rening fungerar precis lika bra eller bättre än ett minireningsverk.

Kan jag använda markbaserad rening trots att marken består mest av berg?

Jo faktiskt. Man kan anlägga en så kallad tät markbädd, som har av en gummiduk under markbädden. Avloppsvattnet från slamavskiljare/trekammarbrunn leds till INDRÄN-modulerna och sedan vidare genom den horisontella bädden där vattnet slutligen fångas upp och leds vidare till ett dike eller annan recipient.

Istället för en tät markbädd kan man installera en komplett biobädd som består av en slamavskiljare och en prefabricerad tank med biogrus som för enkelhets skull ofta kallas ”markbädd på burk”.

Vad gör jag om kommunen och/eller entreprenören säger att endast minireningsverk är tillåtet?

Ibland kan kommunen och/eller entreprenören säga att minireningsverk är det enda som fungerar. Hänvisa dem gärna till oss på FANN så ska vi försöka övertyga att markbaserad rening uppfyller alla krav och fungerar utmärkt bra. Vi kan också luta oss mot rapporten om markbaserad rening som i klartext visar att det fungerar. Ofta består det av ett missförstånd och vi hjälper gärna till att diskutera med alla parter.

Behöver jag ett minireningsverk för Bad-, Disk- och Tvättvatten (BDT)?

Nej det är inte alls nödvändigt. Minireningsverk är oftast anpassade för WC+BDT, vilket gör att det blir onödigt stort och kostar mer pengar än nödvändigt. Du ska istället ha ett avloppssystem för enbart BDT-vatten.

Vi har flera olika avloppslösningar för rening av BDT-vatten. För ett hushåll (upp till fem personer) har vi färdiga paket för installation av infiltration eller markbädd. Skulle du senare behöva komplettera med avlopp för WC kan man t ex göra det till en sluten tank, t ex vid extra känsliga miljöer där man inte får släppa ut WC-avlopp över huvud taget. Kontakta oss så kikar vi på vad du har för jordtyp och väljer sedan en anläggning som passar ditt hushåll och din fastighet.

Hur kan man slippa serviceavtal?

Till skillnad mot minireningsverk behöver våra markbaserade avloppsanläggningar inget serviceavtal. Våra passiva markbaserade anläggningar för BDT och WC+BDT vid normal skyddsnivå har inga rörliga delar, så det finns inget som kan gå sönder och därför behövs heller inget löpande underhåll. Vid WC+BDT, i de fall hög skyddsnivå gäller för fastigheten installeras en enhet för automatisk dosering av fällningsmedel. Enheten, EkoTreat WiFi, har en ventil som öppnar och stänger, men enheten installeras skyddad inomhus i en icke aggressiv miljö.

Av bekvämlighetssynpunkt erbjuder vi trygghetsavtal på anläggningar med EkoTreat WiFi, vilket innebär att man får en den förbrukning av fällningsmedel som behövs hemlevererad. Trygghetsavtalet omfattar även reservdelar, t ex om EkoTreat WiFi enheten olyckligtvis skulle gå sönder. Trygghetsavtalet är helt frivilligt.

Vad betyder normal respektive hög skyddsnivå för mig och min fastighet?

Reningskrav på normal skyddsnivå gäller exempelvis när den närliggande miljön inte är känslig för övergödning. Då ska avloppsanläggningen rena minst 90 % av det organiska materialet (BOD) och minst 70 % av fosforn.

Hög skyddsnivå tillämpas i de fall där avloppsvattnet släpps ut direkt i eller nära ett vattendrag samt inom ett vattenskyddsområde. Då krävs att avloppsanläggningen renar minst 90 % av det organiska materialet (BOD), minst 90 % av fosforn och minst 50 % av kvävet.

Din kommun beslutar vilken skyddsnivå som gäller för din fastighet. FANN har avloppsanläggningar som klarar normal respektive hög skyddsnivå.

Avloppspodden

Hallå där! Lyssna på avloppspodden om markbaserad rening

Avloppspodden markbaserad rening

Tillverkad i Sverige för ett Nordiskt klimat

Vi på FANN VA-Teknik har tillverkat markbaserade avloppsanläggningar sedan 1990 och idag har totalt fler än 75 000 installerats. Vi hjälper dig gärna att ta fram ett förslag på lämplig avloppslösning helt kostnadsfritt.

  • Lågbyggande horisontell slamavskiljare eller trekammarbrunn väljs utifrån anläggningstyp
  • Vid avlopp för WC+BDT och krav på hög skyddsnivå installeras EkoTreat WiFi för automatisk dosering av fällningsmedel
  • Möjlighet att teckna trygghetsavtal vid hög skyddsnivå
  • Vi tar fram typritning och gör jordprovsanalys helt kostnadsfritt
  • Smidig finansiering – räntefritt upp till 100 000 kr i upp till 36 månader
  • Tillverkning i egen fabrik i Alunda utanför Uppsala

Ring gärna FANN Support på 08-761 02 21 eller skicka ett meddelande så hjälper vi dig!

Du hittar våra ordinarie öppettider på sidan kontakta oss.