fbpx

Från Betong till FANN Blue

Lindahls Gräv och Anläggning AB ser inte längre någon anledning att jobba med betongbrunnar och i år går de över till FANN som förstahandsval, vars produktsortiment numera är komplett i och med FANN Blue trekammarbrunn. Det är intressant att även fastighetsägarna har förstått att det finns mer moderna lösningar idag, jämfört med traditionella trekammarbrunnar . ”Jag erbjuder något kunderna efterlyser och jag kan på ett smidigt och mer effektivt sätt leverera precis det de vill ha”, säger Ola.

Ola Lindahl bestämde sig tidigt i yrkeskarriären för att han ville vara sin egen chef och startade upp Lindahls Gräv och Anläggning AB för 20 år sedan, vilket han inte ångrar en sekund idag. Bortsett från ett par år som reparatör på en verkstad så har det varit fullt fokus på husgrunder av olika sorter, dränering samt enskilt avlopp. Idag tar enskilt avlopp upp ungefär 50 % av den totala arbetstiden och den delen ökar från år till år. Geografiskt utgår Ola från Emil i Lönnebergas Mariannelund strax utanför Vimmerby. För att fram till och med i år arbetat i de kringliggande kommunerna; Eksjö, Vimmerby, Hultsfred och Vetlanda planeras en expansion i närtid till att omfatta totalt 14 kommuner. Till sin hjälp finns det ytterligare en fast anställd i firman och vid behov tas ytterligare hjälp in i form av nära samarbetspartners.

Från Betong till FANN Blue 1

Bild: Kollegan Riks och Ola Lindahl (höger) installerar en avloppsanläggning från FANN

Ola går över till FANN Blue Trekammarbrunn eftersom det är precis det kunden efterlyser – moderna och effektiva lösningar

För tillfället installeras ungefär 15 avloppsanläggningar per år av Ola och kollegan Riks. Anläggningarna har ibland varit en kombination av infiltration/markbäddslösning från FANN och en trekammarbrunn av betong. Men från och med i år är FANN det klara förstahandsvalet för Ola och när en trekammarbrunn ska installeras blir det såklart FANN Blue Trekammarbrunn. Brunnen är gjord av polyetenplast, vilket bland annat gör den mycket mer lätthanterlig men också väldigt rejäl och stabil. Det finns liksom ingen anledning att jobba med betongbrunnar längre och kunderna själva efterlyser faktiskt mer moderna och effektivare avloppslösningar, säger Ola.

Från Betong till FANN Blue 2

FANN Blue Trekammarbrunn kan installeras på 1,7 meter och klarar därmed även hus med källare. Men FANN Blue har också inloppet lägre ned (100 cm från tankens botten) än på betongbrunnar och är dessutom väldigt lågbyggd (118 cm) vilket gör att man varken behöver gräva eller spränga lika mycket. Med det nya teleskopslocket hamnar locket, som har en professionell låsning, helt plant i förhållande till gräsytan och ger ett snyggt avslut på installationen. Om marken sätter sig efter en tid är det bara att trycka till så att locket kommer i samma nivå som intilliggande mark.

Fördelar med FANN Blue Trekammarbrunn

 • Extremt bra partikelavskiljning
 • Teleskopslock med ny låsning för plan installation
 • Stabil konstruktion
 • Integrerad pumpbrunn
 • Patentsökt konstruktion
 • Tillverkad av återvinningsbar polyeten
 • Djup förläggning
 • 10 års funktionsgaranti
 • Lager- och logistikanpassad
 • Välbeprövad teknik
 • Brunnstosen är justerbar i höjdled
 • Förankringsöglor i alla hörn eller förankra med fiberduk
 • Inget serviceavtal behövs
FANN Blue Trekammarbrunn

Bild: FANN Blue Trekammarbrunn med FANN Teleskopslock

När jag nu går över till FANN som förstahandsval och installerar deras kompletta avloppslösningar gäller också 10 års funktionsgaranti, vilket känns tryggt både för mig som entreprenör och för kunden. Får man problem skickar FANN kostnadsfritt ut en tekniker för funktionskontroll. Jag gillar verkligen flexibiliteten i systemlösningarna från FANN och att de är lågbyggda, vilket också gör dem mycket konkurrenskraftiga”, tillägger Ola.

Den typiska kunden har fått sitt avlopp utdömt av kommunen genom ett föreläggande som säger att avloppet måste åtgärdas inom en viss tid.

Föreläggandet från kommunen om att fastighetsägaren måste åtgärda sitt avlopp är startskottet för Ola

Generellt är kunderna inte pålästa, utan överlåter ofta Ola till att bedöma bästa möjliga lösning beroende på förutsättningarna. Ola sköter allt pappersarbete och kontakt med kommunen från början till färdigställt enskilt avlopp. Ola tycker, för hans del, att samarbetet med kommunerna oftast fungerar bra, men har märkt en viss uppgivenhet hos kommunens tjänstemän gentemot oseriösa aktörer. De har tröttnat på att reda ut problemen som uppstår när kraven för ett väl fungerade avlopp inte följs.

Från Betong till FANN Blue 3

Bild: Ola med en del av sin maskinpark.

Ola har utbildat sig inom Maskinentreprenörernas skola. ME’s avloppsutbildning ger en relevant och högkvalitativ utbildning säger Ola, som givetvis också gått Diplomkurs hos FANN, som han tagit vidare till nästa steg för att bli en FANN Auktoriserad Entreprenör. Kunderna frågar ofta efter auktorisation och ser det som en stämpel på kvalitet. Ola har faktiskt gått FANN:s omtyckta utbildning flera gånger för att hålla sig uppdaterad med produkter och regler. Andra gången tog han med sig sin kollega, vilket är helt gratis då Ola är en FANN Auktoriserad Entreprenör. När frågor dyker upp ute på fältet, som är svårlösta, tar han bara kontakt med FANN Support i Täby, som fixar allt han vill ha hjälp med i form av support, typritningar, jordprover etc. – Jag har även min personliga säljare från FANN lättillgänglig och när till hands i mitt område när jag behöver nå honom.

Konkurrensen inom branschen är tuff. Bara inom ett par mil finns 5-6 stycken konkurrenter och går man 4 mil bort finns det säkert 50 stycken om man inkluderar alla bönder som ser det som en möjlighet att dryga ut kassan när de har tid över. Här finns det en del jobb att göra från kommunernas håll gällande uppföljning. Som FANN Auktoriserad Entreprenör gör Ola sitt jobb enligt de bestämmelser som finns och är väldigt noga med både installation och efterföljande pappersexercis. Han gör egenkontrollen och går därigenom in som garant mot kommunen som godkänner det enskilda avloppet enligt gällande regelverk. Men när det kommer till aktörer som gör ett avlopp här och där på sidan om, görs oftast ingen uppföljning av kommunen vilket egentligen är ett krav. Det finns med andra ord en mycket stor risk att avloppslösningar anläggs utan att uppfylla kraven. – Det är en gråzon som måste hanteras mycket bättre än den görs idag, tillägger Ola.

Ett annorlunda och roligt fynd han grävt upp var när en hel bil dök upp ur marken. En amerikanare gissar Ola, men kunde inte specificera märke eller modell. Det var annorlunda med miljötänket förr säger Ola och skrattar.

Ola ser ljust på framtiden mot en expansion på den egna marknaden och ett större fokus tillsammans med FANN.

Från Betong till FANN Blue 4

Har Du fått ett föreläggande från din hemkommun om att du måste åtgärda ditt avlopp?

Ta kontakt med FANN eller direkt med Ola som utgår från Mariannelund/Vimmerby men som arbetar i alla grannliggande kommuner och även ytterligare en bit bort.

Lindahls Gräv & Anläggning AB
070-769 46 43
lindahlola@telia.com
www.lindahlsgräv.se

Fler nyheter

Entreprenörseftermiddag om små avlopp 14 mars i Sundsvall. Välkommen till en eftermiddag för dig som är grä...

Vi erbjuder dig möjligheten att delbetala ditt enskilda avlopp när du anlitar en FANN Auktoriserad Partner för ...

Nu gör vi det möjligt för dig att teckna ett trygghetsavtal på dig som använder FANN ...