fbpx

Vad är en slamavskiljare och hur fungerar den?

Slamavskiljarens funktion

Slamavskiljare kallas ofta för trekammarbrunn eftersom de för små enskilda avlopp traditionellt bestått av just tre kammare. Våra horisontella och lågbyggda slamavskiljare med beteckning SA har inte tre kammare. Istället har vi valt att styra avskiljningsprocessen med en flödesdämpare vid inloppet och ett t-rör vid utloppet. Detta liknar kommunala sedimenteringsbassänger som är en beprövad reningsmetod.

Med en jämn hastighet på avloppsvattnet genom hela volymen, ger processen ett mycket bra reningsresultat. Det inkommande flödet från husets avloppsrör får ett hastigt stopp vid inloppet vilket gör att vattenmassan genast lugnar ned sig. De tunga partiklarna sjunker och de lätta partiklarna, till exempel fett och toalettpapper, flyter upp till ytan. T-rörets uppgift är sedan att leda ut vattnet i klarfasen där det är som renast.

Det är med andra ord inte alls ett krav på att det måste vara just en trekammarbrunn som används för enskilt avlopp. Det är inte antal kammare som avgör att en slamavskiljare fungerar utan vad man uppnår för reningsresultat vid utloppet. Alla våra slamavskiljare uppfyller med råge det krav som är ställda av Havs- och Vattenmyndigheten.

Efterföljande rening och hur man säkerställer kraven vid hög skyddsnivå

Efter slamavskiljaren går det slamavskilda vattnet vidare för ytterligare rening i en infiltration- eller markbädd för att till sist ledas vidare till ett dike eller annan recipient. Även vår biobädd, en prefabricerad markbädd på burk, kan användas som ett sekundärt reningssteg. När avloppsvattnet lämnar det sekundära reningssteget uppfyller det kraven för bra badvattenkvalitet och kraven i allmänna råden gällande hälso- och smittskydd. Våra slamavskiljare är CE-märkta (SA2000-6000) eller typgodkända (SA900).

Man kan använda slamavskiljare för både BDT (Bad-, Disk- och Tvättvatten) och för WC+BDT, där även avloppsvatten från toalett ingår. För att klara av den ökade volymen från toalettvatten väljer man en större slamavskiljare i de fallen.

Våra avloppslösningar för WC+BDT klarar som standard normal skyddsnivå och om hög skyddsnivå gäller vid fastigheten löser man det smidigt med en enhet för dosering av fällningsmedel. Principen är densamma, dels att ta hand om slammet och dels att rena fosfor, kväve och organiskt material (BOD). FANN EkoTreat WiFi kopplas in direkt på avloppstammen i huset och sköter själv om att dosera fällningsmedel utifrån antal personer som bor hemma. Fällningsmedlet binder fosfor och vissa andra orenheter, så att dessa stannar kvar i slamavskiljaren. Du behöver bara komma ihåg att byta ut dunken med fällningsmedel när EkoTreat WiFi larmar om att dunken börjar bli tom. Både enhet och dunk med fällningsmedel placeras inomhus, i ett förråd, i tvättstugan eller under diskbänken.

Bild avser en infiltration för WC+BDT avlopp med normal skyddsnivå till ett hushåll (5 personer).

Risker med gamla trekammarbrunnar

Det finns flera risker med gamla trekammarbrunnar i form av både inläckage, utläckage och slamflykt pga. att funktionen inte är säkerställd.

  • Inläckage beror på att trekammarbrunnen inte håller helt tätt och framförallt tar in dagvatten eller högt grundvatten vilket i sin tur kan gör att efterföljande infiltration eller markbädd kan bli överbelastad. Det kan t ex ske genom en spricka i betongen vid betongbrunn, avloppsrör som inte sitter ihop ordentligt eller annan anslutning som inte håller tätt.
  • Utläckage kan precis som vid inläckage uppstå om trekammarbrunnen inte fungerar som den ska och läcker ut orenat vatten som i sin tur kan förorena både dricksvatten och omkringliggande vattendrag.
  • Slamflykt kan t ex. ske om trekammarbrunnen överbelastas eller om den inte slamtöms och sköts i den omfattning som behövs. Slamflykt kan gå vidare till efterföljande reningssteg och t ex sätta igen en infiltration, så att den slutar fungera helt eller bara fungerar delvis. Slamflykt kan också ske om trekammarbrunnen är felaktigt installerad, vilket ofta kan ses på äldre installationer där funktionen inte alla gånger var helt genomtänkt eller genomförts av lekmän.

Färdiga paket för ett, två eller tre hushåll

  • Lågbyggda horisontella slamavskiljare
  • Från en tankvolym på 0,9 upp till 6 m³ (upp till 44 m³ med INDRÄN Max)
  • Färdiga paket för ett, två eller tre hushåll
  • CE-märkta eller typgodkända
  • Kan installeras med teleskoplock
  • Välbeprövad teknik som efterliknar kommunala sedimenteringsbassänger
  • Tillverkad av polyeten som klassas som en ofarlig plast av Naturskyddsföreningen och är fullt återanvändbar
  • 10 års funktionsgaranti vid installation av ett komplett FANN system

Våra olika storlekar på slamavskiljare

FANN SA900

SA900 med en volym på 900 liter är avsedd för ett hushåll (≤5 personer) som vill ta hand om sitt Bad-, Disk- och Tvättvatten. Slamavskiljaren är endast avsedd för BDT-vatten. SA900 är typgodkänd. Slamtömning en gång per år vid normal belastning.

FANN SA2006ce

SA2000 med en volym på 2000 liter kan användas för två hushåll (≤10 personer) om den belastas med Bad-, Disk- och Tvättvatten (BDT). Vill man även rena toalettvatten, WC+BDT, kan SA2000 användas för ett hushåll (≤5 personer). Tanken är CE-märkt.

Typ av avloppsvatten    Antal PE (hushåll)    Slamtömningsintervall   
BDT ≤ 10 pe (2 hushåll) 1 gång per år
WC+BDT ≤ 5 pe (1 hushåll) 1 gång per år

Används SA2000 tillsammans med EkoTreat WiFi fosforfällningsenhet, är den avsedd att komplettera befintlig slamavskiljare för att nå en total slamavskiljarvolym om minst 4 m³. Man kan med andra ord uppgradera en befintlig avloppsanläggning till att klara hög skyddsnivå om kommunen ställer det kravet.

FANN SA3006ce

SA3000 med en volym på 3000 liter är avsedd för wc-, bad-, disk- och tvätt-avloppsvatten (WC+BDT) för upp till 10 personer (2 hushåll). Se tabellen nedan för antal personer (hushåll) och slamtömningsintervall vid respektive typ av avloppsvatten.

Typ av avloppsvatten    Antal PE (hushåll)    Slamtömningsintervall   
BDT ≤ 15 pe (3 hushåll) 1 – 2 gånger per år
WC+BDT ≤ 10 pe (2 hushåll) 1 – 2 gånger per år
WC+BDT med
EkoTreat fosforfällning
≤ 5 pe (1 hushåll) Minst 2 gånger per år

FANN SA4006ce

SA4000 med en volym på 4000 liter är avsedd för wc-, bad-, disk- och tvätt-avloppsvatten (WC+BDT) för upp till 10 personer (2 hushåll). Se tabellen nedan för antal personer (hushåll) och slamtömningsintervall vid respektive typ av avloppsvatten.

Typ av avloppsvatten    Antal PE (hushåll)    Slamtömningsintervall   
BDT ≤ 20 pe (4 hushåll) 1 gång per år
WC+BDT ≤ 10 pe (2 hushåll) 1 gång per år
WC+BDT ≤ 5 pe (1 hushåll) Vart 3:e år
WC+BDT med
EkoTreat fosforfällning
≤ 5 pe (1 hushåll) 1 gång per år

FANN SA6006ce

SA6000 med en volym på 6000 liter är avsedd för wc-, bad-, disk- och tvätt-avloppsvatten (WC+BDT). SA6000 består av två stycken SA3000 som seriekopplas. Se tabellen nedan för antal personer (hushåll) och slamtömningsintervall vid respektive typ av avloppsvatten.

Typ av avloppsvatten    Antal PE (hushåll)    Slamtömningsintervall   
BDT ≤ 30 pe 1 gång per år
WC+BDT ≤ 15 pe (3 hushåll) 1 gång per år
WC+BDT ≤ 8 pe Vart 5:e år
WC+BDT med
EkoTreat fosforfällning
≤ 10 pe (2 hushåll) 1 gång per år

Stora slamavskiljare från 8 m³ upp till hela 44 m³ volym

För stora avloppsanläggningar med fler än tre hushåll (>15 personer) är det värt att kolla om vårt sortiment INDRÄN Max med tankvolymer från 8 till 44 m³ kan vara ett kostnadseffektivare val än flera mindre anläggningar. INDRÄN Max är till exempel lämplig för samfälligheter med många stugor eller andra gemensamhetsanläggningar.

SA900 vs SA44000

Vilka typer av efterföljande reningsmetoder finns det?

Vid markbädd är marken så tät att avloppsvattnet inte kan infiltrera nedåt. Istället anlägger man en bädd av grus som vattnet från slamavskiljaren filtreras igenom efter att de först passerat biomodulerna av typ INDRÄN Pro där de oönskade ämnena bryts ned på den biohud som bildas i biomodulerna. Det renade vattnet leds sedan till ett dike eller annan recipient.

Vid infiltration låter man avloppsvattnet från slamavskiljaren passera biomoduler, t ex INDRÄN Plus moduler, där oönskade ämnen bryts ned på den biohud som bildas i modulerna. Resterande vatten fortsätter ned i marken där naturen tar över.

Biobädd är en annan metod där all rening sker i en kompakt lösningar som är helt fabriksbyggd. En fördel med denna typ av avloppsanläggning är att de kan anläggas oberoende om jorden består av jord, sand eller lera.

Slamavskiljare och materialval

Made in Sweden med utgångspunkt klimartsmart

I våra avloppslösningar har vi valt bort glasfiber och betong som ger ca 8-10 ggr respektive ungefär 2 ggr högre utsläpp av CO2. Vi tillverkar våra slamavskiljare av polyeten och materialet innehåller inte några cancerogena eller reproduktionsstörande ämnen. Polyeten är fullt återanvändbar och klassas som en ofarlig plast av Naturskyddsföreningen. Vi på FANN förlitar oss på material som vi vet ger en minimal CO2-påverkan. Med tillverkning i vår egen fabrik i Alunda utanför Uppsala, kan vi också minska CO2-påverkan från transporter.

Miljöavtryck

CO²

10 ggr
2 ggr
1 ggr

Vanliga frågor och svar om slamavskiljare

Hur stor slamavskiljare behöver jag?

Vi har lågbyggda horisontella slamavskiljare för 1-3 hushåll som klarar både BDT samt WC+BDT vatten. Vilken tank du behöver beror på hur många personer som förväntas använda anläggningen. Se rubrik ”Storlek på slamavskiljare” för mer information om storlekar.

Tänk på att slamavskiljarna är dimensionerade för en viss mängd vatten på en och samma gång, vilket framförallt gäller störttappning från badkar.

  • SA900 och SA2000 är dimensionerad för att klara tömning av badkar upp till 300 l.
  • SA3000 är dimensionerad för att klara tömning av badkar upp till 420 l.
  • SA4000 och 6000 är dimensionerad för att klara tömning av badkar upp till 540 l.

Används större badkar än vad dimensioneringen avser, får man ta hänsyn till detta och ta till en tillräckligt stor slamavskiljare. Även storleken på efterföljande reningssteg kan behöva utökas beroende på att den stora mängd vatten som leds från badkaret överskrider den genomsnittliga mängden producerat avloppsvatten från ett hushåll per dygn. Ta kontakt med oss så reder vi ut möjliga alternativ för dig som gillar att bada i stora badkar.

Vi har även slamavskiljare för fler än tre hushåll, med volymer från 8 upp till 44 kubikmeter. Om det är av intresse ska du kolla på vårt INDRÄN Max sortiment.

Behöver jag byta ut både trekammarbrunn/slamavskiljare och efterföljande reningssteg?

Nej det är inte alls säkert att det är nödvändigt. Om det finns en fullt fungerande infiltration eller markbädd efter t ex en trekammarbrunn som passerat ”bäst-före-datum” kan det räcka med att enbart byta ut trekammarbrunnen. Bra att känna till: Om trekammarunnen av en eller annan anledning inte fungerar kan hela din avloppsanläggning och den biologiska reningsprocessen sluta att fungera. Ett problem är slamflykt, där slammet inte stannar kvar i trekammarbrunnen utan trycks framåt och vidare in i infiltration/markbädd som sätter igen och slutar att fungera.

Vi har slamavskiljare för alla typer av behov när det gäller uppgradering av befintliga anläggningar.

Tänk dock på att vår funktionsgaranti på 10 år endast täcker kompletta avloppssystem från FANN, då vi inte kan ta garantianspråk som rör produkter vi inte känner till egenskaperna för. Vid delrenovering av befintligt avlopp eller blandning mellan fabrikat på t ex slamavskiljare och efterföljande reningssteg gäller istället 2 års produktgaranti.

Hur lång tid tar det att installera?

En slamavskiljare med infiltration är enkel att anlägga och normalt tar det en till två dagar. En markbädd är inte speciellt komplicerad men det är ändå några fler moment och en större insats med grävmaskinen och därför tar det något längre tid. Med rätt förutsättningar behöver det inte ta längre tid en ett par dagar. Det som ofta gör att det tar längre tid är om det finns stora stenar på tomten eller i marken som måste spräckas. Eller i vissa fall då man kan vara tvungen att göra avskärande dränering när anläggningen ligger i en sluttning.

Var placerar jag slamavskiljaren?

Det är viktigt att man tänker på placeringen på tomten så att den är tillgänglig för slamsugningsfordon som kommer för att tömma slamskiljaren, vilket normalt sker en gång per år. Efterföljande rening, t ex infiltration eller markbädd, behöver inte ligga precis bredvid slamavskiljaren. Den kan ligga på helt annan plats på tomten och man kan installera en separat pumpbrunn eller integrerad pumpbrunn (PINT, Pump-IN-Tank) som pumpar det slamavskilda vattnet vidare till bädden.

Trekammarbrunn eller slamavskiljare?

De ser inte likadana ut invändigt men principen är densamma och funktionen är minst lika bra. Slamavskiljaren skiljer på orena tunga och orena lätta partiklar för att sedan låta det renaste vattnet gå vidare till efterföljande reningssteg. FANN Blue är en trekammarbrunn och FANN SA900 – 6000 är olika volymstorlekar på slamavskiljare.

Vad kostar en slamavskiljare?

Eftersom ett enskilt avloppssystem inte bara består av en slamavskiljare, är det viktigt att utvärdera fastighetens specifika förutsättningar. Kostnaden påverkas av flera aspekter, exempelvis: vilken typ av jord det rör sig om, om det är normal eller hög skyddsnivå, hur terrängen är utformad samt vilka krav du som fastighetsägare har, såsom antal boende och vem som ska utföra installationen.

Vi erbjuder kostnadsfri dimensionering och vid behov utför vi även en jordanalys, som även den är kostnadsfri. Kontakta oss så ger vi dig ett förslag på en passande avloppslösning. Behöver du hjälp med din ansökan till kommunen? Inga bekymmer – vi hjälper dig! Ring 08-761 02 21 eller skicka ett mejl till post@fann.se så återkommer vi till dig.

Vad får man inte spola ned i det enskilda avloppssystemet?

Vi vänder på frågan och säger istället att avloppssystemen endast ska belastas med fekalier, urin och toalettpapper. Precis allt annat hör hemma på annan plats!

Jag har fått ett föreläggande eller ett förbud av kommunen, kan ni hjälpa mig?

Självklart gör vi gärna det. Som fastighetsägare är du enligt lag ansvarig för att säkerställa att avloppssystemet fungerar som det ska. Kommunen utför regelbundna kontroller av enskilda avlopp och om de upptäcker att ditt avloppssystem inte uppfyller de krav som ställs på rening, kan du få ett föreläggande. Du får då en viss tidsfrist att åtgärda bristerna och riskerar både förbud och böter om problemet inte löses i tid.

Vi kan hjälpa dig hitta en lösning som är både godkänd och effektiv. Kontakta oss, så hjälper vi dig att ta itu med situationen. Ring 08-761 02 21, skicka ett mejl till post@fann.se eller fyll i kontaktformuläret här.

 

 

Har du fler frågor om enskilt avlopp så är du alltid välkommen att kontakta oss. Det finns även en separat sektion för fler vanliga frågor och svar

Ring gärna FANN Support på 08-761 02 21 eller skicka ett meddelande så hjälper vi dig!

Du hittar våra ordinarie öppettider på sidan kontakta oss.