Vatten är en av våra viktigaste naturtillgångar, som vi tillsammans måste bli bättre att ta till vara på. Under åren 2016-2018 upplevde vi längre perioder med mindre nederbörd än normalt i stora delar av Sverige. Detta ledde till låga vattennivåer i sjöar, vattendrag och grundvattenmagasin. Risk för vattenbrist utfärdas när grundvattennivåer och vattenflöden är ovanligt låga vilket kan leda till förbud gällande bevattningsregler för fastighetsägare. För FANN som ett miljöteknikföretag är klimatsmarta produkter en självklarhet. Ett steg i rätt riktning är att ge fastighetsägare möjligheten till att agera klimatsmart och skydda vårt grundvatten genom att ta till vara på regnvatten och inte använda kranvatten för t ex trädgårdsbevattning.
Daniel berättar hur han redan under sin barndom blev medveten om vikten av att ta till vara på regnvatten genom familjens egentillverkade tank på gården. ”Att vi nu kan ha vår egen vattenreserv och samla tusentals liter regnvatten i en nedgrävd regnvattentank på tomten till både trädgård och pool känns helt rätt att göra” säger Daniel. FANNs Regnvattentank blev nu en del i projektet och en självklar klimatsmart lösning för familjen.
Vattenberäkningen för regnvattentanken utgår från fastighetens möjlighet till takavvattning och ledning. För familjens hus i Ekerö innebär detta en takyta på ca 100 m2, vilket är 25 % av den totala takytan av fastigheten. Beräknat på 10 mm regn, vilket är en måttlig regnskur på ca en timme, ger taket en möjlighet att samla 1000 liter vatten som motsvarar 1 m3. Varje regnskur ger en kontinuerlig påfyllnad till den egna vattenreserven.
Takavvattningen från huset leds till en regnvattentank på 3 m3 nedgrävd med närhet till poolen, placerad under det 240 m2 stora trädäcket. Den lågbyggande tankkonstruktionen med justerbart teleskopslock är integrerat i däcket för lättåtkomligheten.