fbpx

Drömhus ett par meter från Vänern

Mellan Borgvik och Grums, ett par meter från Vänern, ligger nu en timrad stuga för två, med miljövänlig- och säker avloppshantering – vilket var ett absolut krav.

”Jag är jättenöjd med helhetslösningen för avloppet, som i princip är underhållsfritt”

Johanna Norlin bestämde sig för fyra år sedan, hon skulle bygga sitt drömhus för åretruntboende med plats för två nu när barnen vuxit upp och flyttat ut.

Platsen var redan bestämd, det var bara en fråga om att dra till sig nödvändig expertis. Att rita timmerhuset som garanterat kommer hålla i 100 år och mer var inget problem, för det gjorde Johanna helt själv. Det var svårare med några andra praktiska detaljer, som till exempel att lösa avloppet på ett enkelt och säkert sätt för henne själv, för att samtidigt göra det enligt kommunens alla krav. Att slippa underhåll var också något som stod högt upp på önskelistan.

Av en tillfällighet besökte Johanna en Bo- och Byggmässa i Stockholm, där hon stötte på en lika entusiastiskt representant från FANN VA-Teknik AB. Johanna berättade om sin dröm och om svårigheterna att lösa avloppet, men framförallt om att bli tagen på allvar. Företagen som hon varit i kontakt med tidigare var generellt ointresserade och hade inte alls några vettiga förslag på en fungerande lösning för avloppet. När kontakten med FANN var knuten så gick det fort och genom en lokal entreprenör beställdes utförandet.

Toalettsystem Roslagen, slamavskiljare samt infiltration med INDRÄN Plus moduler

Som lösning för WC valdes Toalettsystem Roslagen, som är ett snålspolande toalettsystem framtaget vid speciella krav och med känsliga miljöer i åtanke. Systemet bygger ett undertryck i förvaringstanken och fungerar helt utan rörliga delar i kontakt med avloppsvatten. Allt är extremt funktionssäkert och lättskött med vakuumteknik. Johanna valde dubbeltoalettsystemet (1 tank och 2 WC) för att förse det planerade Attefallshuset med en toalett vid ett senare tillfälle.

Till bad-, disk- och tvättvatten (BDT) installerades en slamavskiljare och infiltration med INDRÄN Plus moduler.

Johanna är jättenöjd med helhetslösningen för avloppet, som nu är i princip underhållsfritt. Det var dock tillfälligt problem med pumpen till toalettsystemet, något som reklamerades och löstes smidigt av FANN.

”Problemet jag fick med pumpen till toalettsystemet reklamerades och FANN löste det smidigt, vilket känns tryggt och smidigt”

Mitt nästa ❤ projekt

Nu är timmerstugan på plats och inflyttning har skett sedan en tid tillbaka. Med en boyta på 60 m² nere och ett loft uppe på 30 m² stortrivs Johanna. Loftgången leder ut mot balkongen som ger en strålande utsikt ut över Vänern.

Nästa projekt: Ett Attefallshus med toalett samt BDT och efter det blir det en carport. Allt byggt av timmervirke. Att bygga rätt och miljövänligt är viktigt tillägger Johanna.

Johanna har gjort sitt hus tillgängligt som visningshus för hustillverkaren Dalatimmer som hon håller varmt om hjärtat.

Dags för ny avloppsanläggning?
Kom igång med FANN!